MINISERIE: BEDSTE BILLIGE HOBBY DEL 2 (BAGNING) + BAG GODE BOLLER HVER GANG!

I denne miniserie ser jeg nærmere på en række aktiviteter, der for mig har udviklet sig til hobbyer. Grunden til, at jeg deler dem her på bloggen, er, at de udover at være sjove og lærerige også er billige og ikke kræver specielt mange ting for at komme i gang. Og som en sparsommelig minimalist er sådan nogle lige i min boldgade.

Del 1 i miniserien handlede om løb, og hvis det ikke er den ultimative minimalistiske og sparsommelige hobby, så ved jeg snart ikke, hvad jeg skal tænke og tro. I dag handler det om en lidt mindre fysisk anstrengende hobby, nemlig bagning. Og jeg deler også en nem “opskrift” på boller, der aldrig slår fejl.

Fra Amo til gærdej

Min egen vej til bagningen har været lidt ad bagveje. Jeg er vokset op med købebrød og Amo-blandinger til fødselsdagsboller. Jeg husker ikke rigtigt, at jeg har lavet en bolledej fra bunden i hele min barndom. Og jeg begyndte først at interessere mig for det, da jeg flyttede hjemmefra.

Det er lidt anderledes med hensyn til kager. Dem har jeg altid bagt. Især sandkage af alle kager. Sandkage kunne jeg finde på at bage, når jeg kom hjem fra skole. En af mine yndlingskager er nok en kanelkage. Jeg er ikke engang tal på, hvor mange kanelkager der er bagt i min ovn. Jeg har fundet opskriften hos Planteparadiset, og det er en sikker vinder hver gang. Den holder sig også fint i fryseren, og kan tages op, når man lige fristes uden at ville bage.

Da min kæreste i en periode var ret vild med at købe en citronhalvmåne i Netto, foreslog jeg at bage en til ham. Og dét var en succes! Jeg tror måske endda, at det er min absolutte yndlingskage for tiden. Den syrlige glasur er helt perfekt til den ellers søde kage. Opskriften er lige som kanelkagen fra Planteparadiset. Min eneste beklagelse er, at der skal æblemos i, og det er ikke noget, jeg altid har liggende. Men kagen er et smut i Netto værd, skal jeg hilse og sige.

En løbende proces

Bagning er som alt andet: Man bliver bedre, jo mere man øver sig. Jeg er ikke helt på et punkt, hvor jeg kan udforme mine egne opskrifter. Men jeg inspireres vildt meget på andre blogge, som for eksempel Plateparadiset, Mia Sommer og Englerod. Samtidig kender jeg også mine egne evner, og jeg trives bedst med at lykkes med en mere simpel kanelkage end at fejle stort ved at forsøge at lave en glaseret kage for eksempel. Selv om de er flotte.

Det bliver måske en gang i fremtiden. MEN! En anden ting jeg nyder at lave – og som jeg har lavet endnu mere under corona – er hjemmebagte boller. Og de er også blevet fintunet på det seneste. Jeg bager for det meste boller uden en opskrift, og jeg måler heller ikke melets vægt, før det ryger i skålen. Og jeg ender med gode boller hver gang. Det er tricket bag, jeg gerne vil dele med jer i dag.

Hemmeligheden bag gode boller

Det er en meget nemmere proces at bage boller, hvis du føler dig frem i forhold til mængderne af ingredienserne. På den måde ved du (efter lidt øvelse) om dejen mangler mere mel, mere salt eller måske mere væske.

Jeg vil derfor gerne dele en helt simpel opskrift på gode boller. Det er en grundopskrift, så føl dig endelig fri til at tilsætte frø, kerner og alverdens slags mel til blandingen. Jeg bruger det, jeg har.

Sådan gør du:

Start med at vaske hænder :0).

 • Rør 25 gram gær ud i ca. 400 ml lunkent vand. Brug evt. hænderne til at føle i skålen om al gæren er opløst.
 • Tilsæt 1 spsk sukker, 1 spsk salt og et par spsk olie.
 • Rør rundt.
 • Vil du have hørfrø, solsikkekerner eller andet i, så tilføj det nu.
 • Tilsæt din ønskede “specialmel”. Ergo: Brug hvad du har. Jeg bruger havregryn, rugmel, grovmel eller andet, jeg har liggende. Brug dit øjemål. Med havregryn skal der ikke for meget i, for det hæver ikke.
 • Rør rundt.
 • Tilføj nu hvedemel lidt af gangen. Når du ikke længere kan røre med skeen, så tag dejen ud på bordet og ælt mere mel i. Dejen skal være lidt klistret, men ikke for meget. Det er en tilvænningsproces, som du vil kunne mestre efter nogle gange.
 • Når du har nok mel i, så ælt videre. Gerne 10 minutter, men minimum 5.
 • Læg dejen til hævning i 1 time
 • Tænd så ovnen på 200 gr. varmluft og ælt bollerne. Jeg plejer at få 8-10 afhængig af størrelsen.
 • De skal bages i ca. 20-21 minutter.
 • Efter de tages ud af ovnen, så vend dem, så de ligger med bunden i vejret. Så bliver de ikke så tunge i bunden.
 • Servér lune med masser af hummus

Når du føler dig frem uden en køkkenvægt, kan du eksperimentere med forskellige deje, indtil du finder den, der passer bedst til dine yndlingsboller. Jeg har i hvert fald ikke fortrudt, at jeg begyndte at køre mere freestyle og se kemiprocessen udfolde sig.

Lad mig høre fra dig!

Kender du selv nogle gode kage- eller bolletips (altså madboller :0)). Jeg vil rigtigt gerne høre fra dig og dine erfaringer med at bage gode boller og kager. Også hvis du mener, jeg gør noget helt forkert.

2 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *